Kroniky II - Draci zimní noci

Po temném podzimu nadchází ještě temnější zima...pokryje celý Krynn už navždy nebo příjde opět jaro a bude o to jasnější?
Napsal Sturm
Po tom, co naše družina přinesla světu důkazy o bozích, zachránila otroky z Pax Sarkasu(Draci podzimního soumraku) a znovu objevila ztracené Charasovo kladivo(Draci trpasličích hlubin), vydává se družina opět na cestu.
Nejdřive navštívíme přístavní město Tarsis(které už tak trochu není přístavní), kde poznáme Alhanu Hvězdbrízu, dceru elfího panovníka Loraka ze Silvanestu. Bohužel zde také dojde k osudovému rozdělení hrdinů...
S jednou částí družiny(Tanis, Karamon, Raistlin, Řekyvan a Zlatoluna) se podiváme do domoviny sličné Alhany a zjistíme, že Silvanest zužuje hrozný sen jejího otce.
Druhá část dužiny(Sturm, Laurana, Tas a Flint) se vydá na Ledovou stěnu, kde se jim podaří porazit Dračího Velmistra Feal-Thase(Draci paní oblohy) a získat fragment Dračího kopí. Zúčastníme se rytířského sněmu v Bělokameni, poznáme gnómy,... víc už toho říkat nebudu, ať všechno neprozradím:-)
Děj svižně spěje k dramatickému závěru, který vám na hodně dlouho uvízne v hlavě.
Osobně mám tuto knihu nejradši z celého DragonLance! Margaret Weis a Tracymu Hickmanovi se zde povedlo ješte mnohem lépe prokreslit Krynn a postavy a závěr tohoto dílu je to nejlepší, co jsem kdy četl. Pokaždé, když čtu Draky zimní noci, zvládám celou konečnou pasáž odehrávající se ve Věži nejvyššího kněze na jeden zátah. Vždy mě to dostane a tak vtáhne do děje... Dlouho mě žádná kniha nedojala tak, jako právě závěr tohto svazku.
Nový překlad FANTOM Printu je určitě mnohem lepší než ten z Návratu, ikdyž zde najdeme také pár gramatických chybiček. Ale to jsou jen minimálni pihy na kráse.
Obálka Matta Stawického nepotřebuje komentář...šel bych tak daleko, že bych řekl, že je to možná jeho nejlepší dílo.
Pokud nejste pravověrnými fanoušky DragonLance, určitě najdete na tomto skvostu pár "mušek", ale mně to nevadí. Mně se už navždycky vybaví právě tato kniha pokaždé, když se řekne DragonLance.
Konečné hodnocení: bezdebat 10/10

Draci zimní noci
Margaret Weis a Tracy Hickman
Překlad Hana Vlčínská
Vydal FANTOM Print 2008
(3. výdání, první ve FANTOM Printu)
Napsal Sturm 04.12.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
ČAS 0.12940096855164 secREMOTE_IP: 54.166.234.171