Příběhy, sv. 2 - Šotci, tupí trpaslíci a gnómové

Náhled na druhý svazek z edice Příběhů, tentokrát věnovaný šotkům, trpaslíkům a gnómům.
Napsal Geralt
Příběhy, sv. 2 – Šotci, tupí trpaslíci a gnómové

Editoři: Margaret Weis & Tracy Hickman
Překlad: Dagmar Krafková
Vydáno: nakl. Návrat, Brno 1996
Na úvod bych rád předeslal, že následující řádky nemají ambici přinést klasickou recenzi Příběhů. Nezastírám, že je pro mě těžké uchopit tak různorodé dílo, jakým je sbírka deseti příběhů z pera různých autorů pod jednou obálkou, a pokusit se jej zhodnotit jako celek. Avšak o to nejde. U sborníku povídek mi jako vhodnější forma představení přijde cesta náhledů na jednotlivé obsažené příběhy. Letmé nastínění děje každého z nich pomůže rozptýlit představu zajíce v pytli, kterou u tápajícího zájemce povídkový sborník vyvolává. A o to mi šlo v následujících odstavcích především – představit čtenáři jednotlivé příběhy a ulehčit mu tak rozhodování, zda si knížkou půjčit, či rovnou koupit.
Leč dost bylo suchých předmluv a pusťme se do díla. Jak podtitul druhého svazku v sérii Příběhů ze světa Dragonlance naznačuje, dnešní vydání bude věnováno především šotkům, trpaslíkům a gnómům. Pozornější čtenář si však všimne, že každý z autorů se tohoto námětu zhostil jinak. V některých příbězích hrají rasy z podtitulu prim, v jiných se pouze mihnou. Ve dvou či třech se vlastně nevyskytují vůbec, což mi připadá vzhledem k názvu jako zbytečná piha na kráse.
Na jaké příběhy se tedy můžeme těšit?
Píseň sněhu (Nancy Varian Berberick)
Chtěli byste zažít situaci, kdy váš osud bude záviset na šotkovi? Našim hrdinům – Tanisovi, Flintovi a mladému Sturmovi však nic jiného nezbude. Když putují společně s Tasslehoffem Bosonožkou do Ochranova, jsou v horách zaskočeni nenadálou vánicí. Naleznou útočiště v opuštěném srubu, avšak nemají v něm jak rozdělat oheň. Tanis se Sturmem se tak vypraví do okolí nalézt nějaké dřevo, zatímco Flintovi připadne nevděčný úkol dávat pozor na šotka. Jako by nestačilo být zavřený sám se šotkem v opuštěném srubu, Tas se neustále snaží hrát na jakousi píšťalou o níž tvrdošíjně prohlašuje, že je jistojistě kouzelná…ale věřte šotkovým příběhům, že?
Čarodějovy brýle (Morris Simon)
Starý a poloslepý trpaslík Nugold Křemenec žije poklidným životem v kopcích Hylaru. Jednoho dne však do Nugoldova jednotvárného života vstoupí nečekaný a podivný host – tajemný elf. Jak rychle se objeví, tak zase zmizí. Ale Nugoldovi zanechá prazvláštní dar…dále už se přesvědčíte sami jak to dopadá, když se trpaslík pokouší zahrávat se silami, jenž jsou mocnější než on sám.
Povídkář (Barbara a Scott Siegel)
Povídkáře Pavouka Kenra přivedou jeho příběhy do velkých potíží. Pro své vyprávění si totiž nezvolil právě nejvhodnější místo. Dračí Velmistr ve Wrakově nemá pochopení pro Pavoukovo umění a bez milosti jej odsoudí k nejtěžšímu trestu. Avšak stane se přes noc zázrak? Dokáží Pavoukova vyprávění spojit šotky, gnómy a trpaslíky, aby zanechali hašteření a pracovali společně na záchraně svého přítele z vězení?
Huňatý psí ocas (Danny Peary)
Krutý důstojník dračího vojska Gorath je posedlý odplatou. Jeho oblíbená otrokyně Loučka si dovolila jej zesměšnit tím, že utekla. "Taková opovážlivost si zasluhuje pomstu!" rozhodne se Gorath. Pronásleduje Loučku dnem i nocí a nemyslí na nic jiného, než jak se pomstí. Dokonce ani nedbá varování, když stopy pronásledované dívky vedou do nevyzpytatelného Žďárského lesa…
Nešťastný hon Velmistra Teda (Harold Bakst)
Šotek Talorin se chlubí v hostinci, že společně se svým druhem zabili Dračího Velmistra Teda. Nikdo ze štamgastů mu pochopitelně nevěří a šotka si dobírají. Avšak jeden z hostů vystoupí na jeho obranu. Prohlásí, že Talorin mluví pravdu a může šotkova slova dosvědčit – sám byl totiž svědkem Velmistrova skonu. Poručí si pivo a počne vyprávět příběh o tom, kterak Dračí Velmistr vyjel na lov, na němž si usmyslel, že bude lovit šotky.
Definice cti (Richard A. Knaak)
Mladý a ctižádostivý Solamnijský rytíř Tarbin přijíždí do zapadlé rybářské vesničky, o níž se dozvěděl, že je terorizována bandou minotaurů. Aby dokázal svojí odvahu a vydobyl si uznání mezi staršími rytíři, rozhodne se vesnici ochránit před hrozbou. Po svém příjezdu však postupně shledává, že situace se má poněkud jinak. Minotaur je ve skutečnosti pouze jeden a zdaleka nepřipomíná krvežíznivou bestii, o níž vesničané hovořili. Mladý Tarbin se tak přesvědčí, že přikázáním "Má čest je můj život" se neřídí zdaleka jen Solamnijští rytíři.
Zlatý kocour a červenka (Nancy Varian Berberick)
Tasslehoff Bosonožka náhle zmizel! Pořád štěbetal cosi o tom, že jej prý červenka žádala, aby jí zachránil. Ptáček, který dokáže mluvit, na to může přijít leda šotek. A teď je pryč. Zdaleka ne všichni obyvatelé Útěšína jeho odchodu litují, ale Tasovi přátelé jsou znepokojeni a rozhodnou se jej najít…a vyřešit záhadu mluvící červenky. Jak se totiž ukazuje, tentokrát Tas vzácně nepřeháněl.
Chcete se vsadit? (Margaret Weis a Tracy Hickman)
Člověk by neměl uzavírat neprozřetelné sázky, zvlášť ne s podivně vyhlížejícím trpaslíkem vysedávajícím v přístavní knajpě nevalné pověsti. A když už, neměly by se týkat popíjení alkoholu. Jinak toho můžete druhý den pořádně litovat. Přesně této chyby se dopustí mladí bratři Majereové – Tanin, Sturm a Palin. Když se proberou na palubě gnómské lodi, ukáže se, že mladická nerozvážnost je zavedla vstříc dobrodružství, za které by se nemusel stydět ani jejich otec se svými přáteli.
Do srdce příběhu (Michael Williams)
Gnómský učenec těžko vyslovitelného jména cítí potřebu uvést některé události z Kronik na pravou míru. V akademické studii tak (mimo jiné poctivě prošpikovaném citacemi a notickami pod čarou) předkládá svou vlastní a zaručeně skutečnou verzi výkladu Písně o deseti hrdinech. Zatímco na Karamonovi, Zlatoluně, Tanisovi a ostatních (s výjimkou Raistilina) nezůstává nit suchá, gnómský filosof a historik považuje za svou povinnost poučit čtenáře také o skutcích slavného rodáka z hory Stačilo – básníka Armavira, jehož úloha bývá nespravedlivě přehlížena. Za což mohou pochopitelně závistiví elfové, jak dodává autor…
Let dýky (Nick O´Donohoe)
Povídka Nicka O’Donohoea se vrací k událostem z Draků podzimního soumraku, tentokrát viděných ze smrtící perspektivy vnímající dýky. Dlouho spící zbraň je temnými silami probuzena k životu. Touží po krvi a její paní jí určí cíl – muže, který dýku dříve vlastnil. Dokáže s pomocí svých přátel odolat úkladným útokům zbraně?
Napsal Geralt 29.03.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 2 příspěvky.
ČAS 0.1572151184082 secREMOTE_IP: 3.141.244.201