Hrdinové 1 - Legenda o Humovi

Geraltův pohled na Legendu o Humovi
Napsal Geralt

Legenda o Humovi

Richard A. Knaak, FANTOM Print, Ostrava 2007, 302 str.
Legenda o skutcích Solamnijského rytíře Humy představuje první svazek z řady Hrdinové vydané nakladatelstvím FANTOM Print. Zaslouží si skutečně mladý rytíř zařazení do takové společnosti? Nebyla jeho legenda pouze zkreslena časem při předávání z generace na generaci, jak se to často stává? Román z pera známého autora Richarda A. Knaaka přináší odpověď na (nejen) tyto otázky.
Nad Krynnem se stahují zlověstná mračna a zdá se, že se blíží jeho konec. Oblohou křižují draci ve službách temnoty a rozsévají zkázu. Krajinou putují zlobří armády a ničí vše, co se jim postaví do cesty, podporováni temnou magií kouzelnických renegátů Galana Drakose. Strašlivá válka nezná slitování. Sleduje pouze konečný cíl – Dračí Královna Tahkisis se totiž rozhodla vrátit na Krynn a podmanit si jej! Mnozí již padli a oči těch, kteří ještě vytrvali, se upírají především k Řádu solamnijských rytířů, poslední baště sil dobra. Mezi mnoha rytíři Řádu bojuje i jeden doposud neznámý mladík. Ač to sám ještě netuší, právě on může zachránit svět před příchodem Temné Královny.
Ano, řeč je o Humovi, Rytíři Koruny. Nenápadný a skromný mladý válečník sotva vypadá na někoho, v jehož rukou bude spočívat osud celého světa. Mnozí o něm dokonce pochybují, protože byl do Řádu přijat navzdory nejasnému původu. Jakkoliv to Huma nemá mezi svými druhy právě jednoduché, v jádru se od nich odlišuje. Naplněn vroucí vírou v Paladina a ideje Řádu se snaží dokázat, že je stejně platným rytířem jako každý jiný. Válka proti temné bohyni mu přináší příležitost prokázat, že se v něm ukrývá mnohem více, než by se na první pohled zdálo.
Jak již název knihy a předchozí řádky napovídají, stěžejní postavou díla je (jak jinak) Huma a veškerá pozornost se upírá výhradně na něj. Ne že by nebylo jiných postav, ostatně Solamnijský rytíř neputuje za svým cílem bez pomoci druhých – na strastiplných cestách jej doprovázejí minotaur Kaz, stříbrná dračice a Humův dávný přítel z dětství, záhadný kouzelník Magius. Avšak jejich role rostou a padají s tím, jak se střídavě objevují po Humově boku. Pro samostatné jednání (když není Huma nablízku) se jim nedostává prostoru, respektive zůstává před čtenářem skryto, což je trošku škoda. Věřím, že nejsem sám, kdo by si rád přečetl kapitolku o tom, kterak musel Magius vycházet s Kazem, zatímco jejich společný přítel byl pryč. Na druhou stranu, legendy už takové bývají. V centru zájmu stojí hrdina, jehož udatné skutky hrají prim a nemají být zapomenuty. Ne nadarmo zní název Legenda o Humovi. Myslím, že pro jednou není takový přístup na škodu. Přímočarý a napínavý děj vše bohatě vynahrazuje. Přesto jsem se o tom však chtěl zmínit, aby se pak náhodou necítil někdo z čtenářů očekávající více rozvrstvený děj plný zásahů od ostatních postav, poněkud zklamán.
Když jsem již letmo nakousl další aktéry z Legendy, Richardu Knaakovi se je podařilo pěkně a jednoduše vykreslit i navzdory menšímu prostoru, jehož se jim na stránkách knihy dostalo. Výhradu bych měl pouze k pojetí Magia, jelikož čtenář se dozvídá jen málo o jeho předchozím osudu a motivech. Byť se přiznávám, že možná to byl autorův záměr, který jsem jednoduše nepostřehl. Za samotnou zmínku pak stojí Huma. Od počátku skromný a ideálům oddaný rytíř se tváří v tvář mnohým zkouškám zoceluje a roste s příběhem. Tam, kde před několika desítkami stránek stál nenápadný muž, objevuje se odhodlaný velitel, který svou rozhodností překvapuje stejně tak okolí, jako sebe samého. Jeho úvahy a přesvědčení však v jádru zůstává stejné, navzdory mnoha výzvám, kterým musí neustále čelit.
Pokud hledáte napínavou četbu o epickém dobrodružství plném hrdinských skutků, odvahy zrady, pevné víry i vnitřní rozpolcenosti, tak přesně to Legenda o Humovi nabízí. Navzdory klasickému námětu se Richardu Knaakovi podařilo vyhnout se přehnanému používání zaběhnutých stereotypů a klišé, naopak překvapí několika nečekanými zvraty. Děj má spád a jeho přímočaré pojetí rozhodujícího souboje o záchranu Krynnu se hodí. Domnívám se, že žádný fanoušek Dragonlance by neměl Legendu o Humovi minou. I kdyby jen proto, že pojednává o jedné z největších událostí Krynnu. Ale aby to nevyznělo tak, že jde o suchou povinnou četbu, Legenda má rozhodně co nabídnout, zejména potěšeni budou příznivci Solamnijských rytířů.
Napsal Geralt 20.03.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
ČAS 0.1239230632782 secREMOTE_IP: 44.222.161.54