Průvodce Taladasem, kontinentem Krynnu

Taladas je druhým velkým kontinentem planety Krynn, na které se odehrává kampaň Dragonlance. Kromě základní sady Time of the Dragon (TSR 1050) se zde odehrává ještě série dobrodružství DLA (Dragon Dawn, Dragon Knight a Dragon´s Rest). Tím ale jakoby Taladas skončil, nic nového už nenajdeme v oficiálních příručkách Dragonlance (tedy kromě pár zmínek). To se ale nelíbilo Jamesi O´Rance, který nejenže vytvořil nového základního průvodce Taladasem pro pravidla D&D 3E, ale připravil i tři knihy hráčských pravidel a to pro systém SAGA, AD&D 2E a D&D 3E...
Napsal Dalcor
Kniha je koncipována jako zápisník, který si vedl Pán Noci Lord Ariakan při své návštěvě kontinentu Taladas na konci čtvrtého věku. 75 stran je rozdělených do částí Kontinent Taladas, Řeka času, Říše Taladasu, Geografie, Důležitá uskupení a Draci Taladasu. Poslední částí pak jsou Mysteria Třetího věku.
První kapitola nás rychle seznámí z celým kontinentem, tak abychom měly alespoň základní představu, jak kontinent vypadá, seznámí nás se měnovým systémem, s kalendářem, který se zde užívá a s podnebím Taladasu.
Řeka času je stejná jako v Time of the Dragon a velmi podobná Astinovu Ikonochronu z Tales of the Lance, což je dané. Řeka času je zde ale zakončena až rokem 379, tedy čtyři roky před Druhou pohromou.
Třetí kapitola nás vždy krátkým odstavcem seznámí s jedním z mnoha správních celků kontinentu a to formou podobnou Tales of the Lance a nebo z Forgotten Realms. Tato část je také nejrozsáhlejší. Následuje část Geografie.
Ta si na rozdíl od první kapitoly vybírá důležité geografické prvky kontinentu jako jsou sopky, pouště, horské útvary či pralesy, které vždy krátce popisuje.
Kapitola pátá nás naopak seznamuje s důležitými kulty, vojenskými řády, či s jinými spolky, které důležitě zasahují do života Taladasu. Poslední kapitoly jsou krátké a za důležité považuji snad jen popis Othlorxů - jediných neutrálních draků na Krynnu.

Time of the Dragon Lords

Čtvrtý věk skončil odchodem bohů a začal Věk smrtelníků, kteří ale musejí přežít ve stínu Velkých Dračích pánů. Ani Taladas se nevyhnul Čistce a příchodu těchto stvůr. Celý průvodce má jiný rozsah (94 stran) a pozměněný obsah, aby odpovídal novým skutečnostem na Krynnu. Oproti starému průvodci je navíc připojena jen kapitola a hrdinech a záporácích Taladasu, takže celá kniha se teď už daleko více podobá skvělé Taeles of the Lance!

Část 2. Pravidla

Knihy pravidel jsou tři, každá má design odpovídající vzhledu systému pravidel pro jaký vznikla. Nejstarší je Player´s OptionTM: Skills & Powers: TALADAS. Tato pravidla jak název napovídá jsou určená pravidlům Advanced Dungeons & Dragons 2nd Edition. Obálka je černá s charakteristickým logem a kresbou válečníků elfích klanů. Druhý herní systém je SAGA, zde je obálka žlutá, s kresbou draka s mláďaty a s logem Dragonlance SAGA. Svazek se jmenuje Heroes of Mystery: SAGA Rules for Taladas. Poslední kniha pravidel odpovídá klasickému vzhledu pravidel Dungeons & Dragons 3rd Edition a jmenuje se jednoduše Taladas. Všechny tři knihy spojují kapitoly o hratelných rasách na Taladasu, kapitoly vybavení, o Magii měsíců Krynnu a o zvláštních povoláních, či rolích pro tuto část světa.

Player´s OptionTM : Skills & Powers: TALADAS

Tato kniha neoficiálních pravidel je nejtenčí z trojice, má jen 55 stran. Kromě informací zmíněných výše vám kniha předkládá základní charakteristiky pro rasy Taladasu, kdy při tvorbě postavy využíváte dovednosti tak jako v původním "SnP". Novým povoláním zde je mág Artefaktář (Artificer J ), Poustevník-mystik, Přírodní mág, a Spiritualista.

Heroes of Mystery: SAGA Rules for TALADAS

Vzhledem k historii herních systému Dragonlance prostřední svazek, je prostřední i podle počtu stran (102). Jelikž pravidla SAGA se od jiných pravidel systému Dungeons and Dragons dosti odlišují nejdelší částí knihy je seznam Hrdinských rolí. Navíc je v knize seznam jazyků užívaných na Taladasu a Bestiář o rozsahu třinácti stran.

Dungeons & Dragons: TALADAS An Unofficial Rules for the Dungeons & Dragons Game

Posledním a nejdelším svazkem jsou pravidla pro Taladas určená třetí edici pravidel. Jako ostatní svazky i tento začíná seznamem ras a jejich stručnou charakteristikou, pokračuje novými Feats, kapitolou týkající se Vybavení, včetně tabulky finančních kurzů a s tabulkou zbraní. Další kapitola je určena Magii Krynnských měsíců (fanoušci Dragonlance vědí o co jde, pro ty ostatní - Krynn obíhají tři měsíce, Bílý - Solinari, Černý - Nuitary a Rudý - Lunitari, každý je odrazem jednoho z bohů magie, kteří kdysi poskytli magii smrtelníkům. Každý z mágů soustředěných v řádu Vysoké magie si vybere jednoho z těchto bohů a mezi jeho následovníky vstoupí. Podle postavení měsíce dané barvy na obloze pak má bonusy, nebo postihy ke svým kouzlům). Následuje průvodce pantheonem bohů. Zajímavou kapitolou je určitě popis gnomích vynálezů. Ani zde nesmí chybět poměrně rozsáhlý bestiář který většinou odpovídá MC 4 - Dragonlance převedeného do 3E. Poslední kapitolou je Taladas v Pátém věku, kde nás autor seznamuje se změnami, které se staly na Krynnu, když tuto planetu Takhisis ukradla z jejího oběhu. (Dragons of Summer Flame, Dragons of a New Age trilogy a Chaos War trilogy).
Jak jste si již určitě všimli, jsem velký fanoušek ságy Dragonlance a tato neoficiální pravidla patří k nejlepším, jaká jsem kdy viděl. James O´Rance je v současné době členem redakce Dragonlance Dot Com a spolupracuje i na nových oficiálních materiálech Dragonlance D20. Prohlédněte si i jiná jeho díla a hlavně jeho stránku, neboť naleznete celou řadu dalších zajímavých informací. Pokud se chcete vrhnout do hraní D&D do předvytvořeného světa aniž by se Vám chtělo investovat 40 USD do Forgotten Realms zkuste navštívit Taladas a ságu Dračího kopí. Jak jednou vejdete, už neodejdete.
Long Live the Lance!
Všechny výše zmíněné svazky můžete nalézt na následujících webových stránkách: http://www.geocities.com/taladasnet a http://www.dragonlance.com
Napsal Dalcor 17.02.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
ČAS 0.099627017974854 secREMOTE_IP: 52.14.142.189